четвъртък, 17 декември 2015 г.

Пълнозърнеста пица






Необходими продукти:

За тестото:

  • пълнозърнесто брашно - 4 ч.ч.
  • мая - 1 суха
  • вода 1 ч.ч.
  • зехтин - 2 с.л.
  • щипка сол
  • щипка захар 

За плънката:

  • лук
  • босилек
  • пушено свинско месо
  • чушки
  • гъби
  • маслини
  • кашкавал
  • пармезан

За соса:

  • домати от консерва - 400 гр. / може и пресни обелени/
  • чесън - 1 скилидка
  • лук
  • захар - 1 ч.л.
  • сух риган - 1/2 ч.л.
  • босилек
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол и черен пипер на вкус

Рецепта:

Първо започваме с подготовката на тестото. Разтваряме  маята в топла вода с щипка захар. Пресяваме два пъти брашното и правим кладенче. Вътре добавяме солта и зехтина. Бавно изсипваме шупналата мая и замесваме гладко тесто. Покриваме го и го оставяме да почива 40-50 минути задължително на топло място.
Готовото тесто разточваме на кора. Отгоре намазваме с доматено пюре*, разпределяме тънки резенчета пушено месо, кръгчета лук, гъбки, чушки и всичко, което решим/или открием в хладилника/. Поръсваме пицата с тънка струйка зехтин, сол и босилек и печем в умерена фурна, докато придобие приятен загар. Малко преди да извадим пицата окончателно, поръсваме с настърган кашкавал и пармезан. Щом кашкавалът се запече, нашата домашно приготвена пица е готова за похапване.

*Аз правя доматеното си пюре вкъщи, не използвам готово. За целта ползвам класическа рецепта за сос маринара. Пасирам си доматките заедно с лука в блендер. След това изсипвам всички продукти в тиган и варя соса на среден котлон, без да го задушавам под капак за около
20 минути, докато се сгъсти. 


* Ако искате борда на пицата да стане хрупкав, размажете соса, като оставите поне сантиметър по края, който да намажете с олио.

Приятно хапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар